Koronaepidemian aiheuttamat rajoitukset ja ohjeet, päivitetty 3.5.2021

Korona-rajoitukset lievenevät 3.5.2021. Itä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) päätöksen mukaisesti Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on mahdollista sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa siten, että enimmäisosallistujamäärä on 50 henkilöä. Näissä tilaisuuksissa tulee varmistaa osallistujien turvallisuus ja noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta

Kokoontumisrajoitukset ovat voimassa ajalla 3.5.-31.5.2021.

 

JULKISTEN JA YKSITYISTEN TILOJEN KÄYTTÖ

 • Julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi THL antamia turvallisuus ja hygieniaohjeita. Tilaisuuksissa osallistujamäärän suositellaan rajattavaksi 50 henkilöön.
 • Yksityisissä tiloissa (erityisesti sisäliikuntatilat) tilojen käyttö on järjestettävä siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontaktit toisiinsa.

 ALUEEN VÄESTÖ

 • Kasvomaskia tulee käyttää kaikkialla kodin ulkopuolella, missä on lähikontakteja.
 • Turvavälejä ja hygieniaohjeistuksia tulee noudattaa koko alueella.

 HARRASTUSTOIMINTA

 • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi turvallisuus ja hygieniaohjeistuksia ja 50 hengen rajoitetta samassa sisätilassa olevien kanssa. Pukutiloissa, aulatiloissa ja käytävätiloissa on käytettävä kasvomaskia ja noudatettava turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

 OPPILAITOKSET JA OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN

 • Peruskoulujen lähiopetus turvataan, mutta kouluepidemiaan liittyviin tilanteisiin reagoidaan nopeasti ja tarvittaessa ryhdytään alueellisin rajoituksiin yhteistyössä sivistystoimen edustajien kanssa.
 • Toisen asteen opetuksessa ollaan lähiopetuksessa kasvomaskeja käyttäen ja turvallisuusohjeita noudattaen.
 • Korkeakouluissa (yliopistot, ammattikorkeakoulut), aikuisten taiteen perusopetuksessa, vapaan sivistystyön ja aikuisten perusopetuksessa voidaan olla lähiopetuksessa kasvomaskeja ja turvallisuusohjeita käyttäen

 TYÖNANTAJAT JA TYÖNTEKIJÄT

 • Etätyötä suositellaan jatkettavaksi kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se ei aiheuta kohtuutonta haittaa.
 • Lisäksi suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä sekä tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esim. parturit/kampaajat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).

RAVITSEMISLIIKKEIDEN RAJOITUKSET

 • Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on 75 % asiakaspaikoista.
  Anniskelu päättyy klo 22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki ravintola-asiakkaille klo 05-23.

  Lisäksi näiden alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen sisätiloissa ovat kiellettyjä.

  Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

 • Lisätietoja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa

 

Lisäksi Puumalan koronaohjeet:

Kansalaisopisto
Kansalaisopiston opetus on sallittua kasvomaskeja ja turvallisuusohjeita noudattaen. Ryhmissä saa olla opettaja mukaan lukien enintään 50 henkilöä. Ryhmät saavat kokoontua myös yhtenäiskoulun tiloissa klo 17 jälkeen.

Kunnantalo
Puumalan kunnantalo on avoinna normaalisti, mutta suosituksena on asiointi vain välttämättömissä tarkoituksissa ja tällöinkin toivotaan asioimisajasta sopimista etukäteen. Ensisijaisesti suosittelemme asioimaan sähköpostilla tai puhelimitse. Kunnan vaihde palvelee numerossa 015 888 9500 ja sähköpostilla kunta@puumala.fi.

Valtuustosalia vuokrataan ulkopuolisille siten, että lehteri mukaan lukien enimmäisosallistujamäärä on 40 henkilöä ja tilassa tulee noudattaa kahden metrin turvavälejä.  

Lauantaitorit ja markkinat on edelleen peruttu toistaiseksi.

Elokuvat
Elokuvia saa esittää koululla 3.5.2021 alkaen 50 hengen rajoitetta noudattaen.

Kuntosali
Kuntosali on avoinna liikuntapalveluiden erillisen tiedotuksen mukaisesti. Kuntosalilla saa olla yhtä aikaa enintään 8 käyttäjää ja kaikkia liikuntapalvelujen antamia toimintaohjeita on noudatettava. Urheiluhallin pukuhuoneet ovat koulupäivinä klo 7-15 vain koululaisten käytössä.

 

Nuorisopalvelujen osalta katso tiedot osoitteesta https://po1nt.fi/fi/kunnat/puumala/

Puumalan kirjaston toiminnasta tiedot löytyvät täältä https://puumala.fi/vapaa-aika/kirjasto/

Kasvomaskeja jaetaan vähävaraisille Puumalassa maanantaisin. Lue lisää ESSOTE:n sivuilta.

ESSOTE:n tilannekuva koronavirukseen löytyy täältä. Sivuilta löytyy mm. tietoa siitä mitä tehdä jos epäilee koronatartuntaa.

ESSOTE-alueen altistumispaikoista löydät tiedot täältä.

Koronarokotusten ajantasaisesta tilanteesta löytyy tietoa ESSOTE:n sivuilta

 

Katso koronanyrkin linjaukset koronatilanteen perusvaiheeseen täältä

Lue Aluehallintoviraston tiedote täältä

Lue OKM:n ja THL:n ohje täältä

 

Lisätietoja: kunnanjohtaja Niina Kuuva puh. 050 375 8541.