Kokoontumisrajoitukset kumottu ja ravintolarajoitukset lievenevät – terveysturvallisuudesta huolehdittava edelleen

Essoten ja siten myös Puumalan alueella ei ole enää 14.6.2021 lähtien voimassa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia koskevia kokoontumisrajoituksia. Aluehallintovirasto antoi päätöksensä 14.6.2021.

AVIn päätöksen mukaisesti kaikissa tilaisuuksissa tulee kuitenkin arvioida tartuntatautililain 58 c §:n (19.2.2021/147) säädetyt toimenpiteet covid-19 epidemian leviämisen estämiseksi.

Käytännössä siis

 • asiakkailla ja osallistujilla tulee olla mahdollisuus käsien puhdistamiseen
 • heille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet
 • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään.
 • Lisäksi asiakkaiden ja osallistujien oleskelu tulee järjestää sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.

 

YLEISÖTILAISUUDET

 • Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta 14.6.2021 lähtien. Järjestelyissä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja asiakkaiden ohjeistuksesta.
 • Tapahtumajärjestäjät voivat kysyä Essotelta apua terveysturvallisten tapahtuman järjestämiseen osoitteesta tartuntatauti (at) essote.fi.

 

JULKISTEN JA YKSITYISTEN TILOJEN KÄYTTÖ

 • Julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

 

ALUEEN VÄESTÖ

 • Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi kaikkialla kodin ulkopuolella sisätiloissa, missä turvavälejä ei pystytä pitämään ja on paljon kontakteja.

 

HARRASTUSTOIMINTA

 • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudettavaksi hygieniaohjeistuksia.

 

OPPILAITOKSET JA OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN

 • Oppilaitoksissa ja opetuksen järjestäjille suositellaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja tartuntojen ehkäisyyn alueellisesti annettuja turvallisuusohjeita.
 • Opetuksen järjestäjät voivat kysyä apua turvallisen opetuksen järjestämiseen tartuntauti [at] essote.fi osoitteesta.

 

TYÖNANTAJAT JA TYÖNTEKIJÄT

 • Valtakunnallinen etätyösuositus on toistaiseksi voimassa.
 • Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä lähikontakteissa sekä tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esim. parturit/kampaajat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).

 

RAVINTOLAT, KAHVILAT, ANNISKELUPAIKAT

 • Ravitsemisliikkeiden rajoitukset kevenevät 24.6.2021 klo 00.
 • Perustason alueella, johon Puumala kuuluu, ei ole enää erillisiä rajoituksia asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin 24.6. alkaen.Voimassa ovat kuitenkin yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet:
  • Ravintoloiden on ilmoitettava asiakkaikseen saapuville näkyvästi, ettei henkilö, jolla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, saa tulla ravitsemisliikkeeseen.
  • Ravintoloiden tulee huolehtia siitä, että asiakkaiden oleskelu järjestetään riittävän väljästi ja asiakaspaikat sijoittuvat riittävän etäälle toisistaan.
  • Ravintoloiden on huolehdittava tilojen ja pintojen puhdistamisesta, sekä siitä että asiakkaat saavat mahdollisuuden käsien puhdistamiseen.
  • Ravintoloiden on laadittava kirjallinen suunnitelma siitä, miten se toteuttaa sen toimintaan ja sisä- ja ulkotilojen käyttöön säädetyt velvollisuudet ja rajoitukset.
  • Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.
  • Istumapaikkavaatimus ei koske ulkona tapahtuvaa ravintolatoimintaa.

 

Lisäksi Puumalan ohjeistusta:

Kunnantalo
Puumalan kunnantalo on avoinna normaalisti. Kunnan vaihde palvelee numerossa 015 888 9500 ja sähköpostilla kunta@puumala.fi.

Kunnantalolla kävijöille ja tiloja varaaville on saatavilla kasvomaskeja.

Valtuustosalia vuokrataan ulkopuolisille ilman henkilömäärärajoitusta. Valtuustosalin käyttäjille on saatavilla kasvomaskeja ja suositamme niiden käyttöä, mikäli lähikontakteja ei osallistujamäärän vuoksi voi välttää.

Elokuvat
Elokuvia saa esittää koululla ilman kokoontumisrajoitusta. Maskin käyttöä suositellaan, jos lähikontaktien välttäminen on vaikea.

Kuntosali
Kuntosalin henkilömäärärajoitus säilyy, koska sisäliikunnassa suositellaan noudattamaan OKM:n ja THL:n 21.9.2020 antamaa ja viimeksi 31.5.2021 päivitettyä ohjetta ja tässä ohjeessa linjataan turvaväleistä. Kuntosali on avoinna liikuntapalveluiden erillisen tiedotuksen mukaisesti. Kuntosalilla saa olla yhtä aikaa enintään 8 käyttäjää ja kaikkia liikuntapalvelujen antamia toimintaohjeita on noudatettava.

 

Katso koronanyrkin linjaukset koronatilanteen perusvaiheeseen täältä.

Essoten koronanyrkki on antanut erilliset suositukset myös kulttuuri- ja vapaa-aikatoimelle. Suositukset löytyvät täältä, sivun alalaidasta.

 

Nuorisopalvelujen osalta katso tiedot osoitteesta https://po1nt.fi/fi/kunnat/puumala/

Puumalan kirjaston toiminnasta tiedot löytyvät täältä https://puumala.fi/vapaa-aika/kirjasto/

Kasvomaskeja jaetaan vähävaraisille Puumalassa maanantaisin. Lue lisää ESSOTE:n sivuilta.

ESSOTE:n tilannekuva koronavirukseen löytyy täältä. Sivuilta löytyy mm. tietoa siitä mitä tehdä jos epäilee koronatartuntaa.

ESSOTE-alueen altistumispaikoista löydät tiedot täältä.

Koronarokotusten ajantasaisesta tilanteesta löytyy tietoa ESSOTE:n sivuilta

 

Lisätietoja: kunnanjohtaja Niina Kuuva puh. 050 375 8541.