Kunnanjohtajan blogi: Koronaviruksen puuttuvat lenkit

23 maaliskuun, 2020

Isoisoäitini ja -isäni naapurissa sairastuttiin sata vuotta sitten vakavasti. Naapuriperheen poika, Venäjän armeijassa palvellut, oli tuonut lomamatkallaan punataudin tähän syrjäiseen torppaan Padasjoen ja Luopioisten rajamaille. Isomummoni Iida lähti auttamaan tätä sairastunutta perhettä, josta moni lapsi kuoli.

Hyvää tarkoittanut isomummoni toi tämän jälkeen kulkutaudin omaan kotiinsa ja perheen kolme lasta, syntymättömän mummoni sisarusta siis, kuoli myöskin tähän kavalaan tautiin, johon ei siihen aikaan ollut hoitoa. Lapset haudattiin pihamaalle ennen kuin heidät saatettiin kuljettaa Padasjoen kirkkomaahan. Näiden pihahautojen painaumat näkyvät paikalla edelleen. Voin vain kuvitella sitä henkistä tuskaa, joka isomummollani on loppuelämänsä ollut. Hän joutui tämän kurjan kulkutaudin yhdeksi viattomaksi lenkiksi.

Iidan kohtalo on tarjolla nyt valitettavan monelle meille suomalaisellekin. Koronavirus leviää kavalasti ja huomaamatta.

Legendan mukaan shakkipelin keksijä olisi aikanaan saanut vapaasti valita palkkiokseen mitä tahansa. Hänen valintansa oli vaatimattomasti vain viljanjyviä; vieläpä siten, että shakkilaudan ensimmäiselle ruudulle asetetaan yksi jyvä, seuraavalle kaksi ja siitä eteenpäin aina kaksi kertaa enemmän kuin viereiselle ruudulle oli asetettu. Tämä palkkio hänelle myös luvattiin: tajuamatta, että miten suureksi määrä lopulta 64 ruudulla kasvaa. Maailmassa tuotetaan vuodessa viljaa vain promillen murto-osa tästä määrästä.

Kulkutautien matematiikka on yhtä hurjaa. Tällä samalla shakkilaudan tahdilla leviää myös koronavirus. Tautimäärät ovat kaksinkertaistuneet Euroopassa alle viikossa. On selvää, että tauti leviää kunnes väestö riittävästi sairastuttuaan tulee sille immuuniksi, tai tauti joistain muista fyysisistä syistä pysähtyy. Ellei ihmeitä tapahdu, niin tauti tulee kyllä Puumalaankin.

Puumalassa erityinen huomio, valtakunnallinenkin, on viime päivinä kiinnittynyt runsaaseen vapaa-ajan asukkaiden määrään. Monet ovat tulleet Puumalaan mökeilleen, mikä ei harmittomamman taudin aikana olisikaan huono idea: onhan täällä tilaa hengittää, liikkua ja kontaktitkin vähäisiä. Suuri osa Puumalan loma-asunnoista on myöskin eteläsavolaisten ja eteläkarjalaisten käytössä. Heidän osaltaan loma-asunnoille siirtyminen ei, ainakaan nykytiedon valossa, aiheuta ainakaan vielä merkittävää tartuntariskin kasvua eikä terveydenhuollon kuormitusta.

Pääkaupunkiseudun osalta tilanne on kuitenkin toinen. Kaksi kolmasosaa Suomessa havaituista tartunnoista on löydetty Uudenmaan maakunnan alueelta. Maan sisäinen liikkuminen pääkaupunkiseudulta tänne Etelä-Savoon on siten kasvanut selväksi riskitekijäksi paitsi taudin leviämisen kuin myös terveydenhoidon kannalta. Vaikka toimintaympäristö ei olekaan niin hankala kuin Lapissa, niin siitä huolimatta jokaisen pääkaupunkiseudulta Savoon suuntaavan kannattaa miettiä nyt todella tarkkaan, että mihin oma toiminta voi vaikuttaa. Moni kun sairastaa, kantaa ja levittää koronavirusta huomaamattaan. Tartunta on voinut tulla viikko tai kaksi sitten kahvilassa, kauppajonossa, ratikassa tai bussipysäkillä.

Nyt jokaisen kannattaa rauhallisesti ja viileästi miettiä, että miten juuri minä hidastan koronaviruksen etenemistä. On tärkeää noudattaa valtioneuvoston antamia määräyksiä ja suosituksia: niitä ei ole turhaan annettu. Liikkumista maan eri osien välillä ei nyt suositella. Tästä aivan samasta syystä me Puumalassa jo olevat, niin vakituiset kuin loma-asukkaat, toivottavasti tajuamme pysyä nyt aloillamme.

Matias Hilden
kunnanjohtaja