Tietoa asukkaille koronavirustilanteesta

5 toukokuun, 2020

Päivitetty 8.5.2020 klo 14.00

PUUMALASSA VALMISTAUDUTAAN KORONARAJOITUSTEN MUUTOKSIIN
Peruskoulussa palataan kaikkien luokkien osalta lähiopetukseen torstaina 14.5. Puumalan yhtenäiskoulussa toteutetaan eri järjestelyjä, joilla fyysisiä kontakteja vähennetään. Nämä liittyvät mm. opetus- ja opettajajärjestelyihin, ruokailuun, välitunteihin sekä koulukuljetuksiin. Järjestelyjä tarkennetaan vielä tulevan viikon aikana. Vanhemmille tiedotetaan ensisijaisesti Wilman välityksellä.

Kirjastopalvelut: Maanantaista 11.5.2020 alkaen asiakkaat voivat noutaa etukäteen varaamansa aineiston, saapumisilmoituksen saatuaan, Puumalan kirjastosta maanantaisin klo 12-18 ja ti-pe klo 10-16. Järjestely on voimassa toukokuun ajan. Lisätietoja: Puumalan kirjasto, puh. 044 794 5594. Lue tarkemmin Mikkelin seutukirjaston sivuilta.

Puumalassa varaudutaan liikuntatilojen avautumiseen 1.6.2020 lukien. Avautuminen saattaa tarkoittaa kuitenkin rajoituksia esim. asiakasmääriin. Tarkemmin asiasta tiedotetaan toukokuun puolivälin jälkeen.

Kunnan järjestämien tapahtumien osalta tehdään myöskin arvio ja tiedotetaan myöhemmin. Sama koskee muita palveluja tai tapahtumia, joita on aiemmin rajoitettu, esimerkiksi kuntouttava työtoiminta.

Lisätietoja: kunnanjohtaja Matias Hilden, puh. 050 375 8541

NAAPURIAPURINKI AUTTAA

Palvelu on suunnattu erityisesti niille, joilla ei ole läheisiä huolehtimassa kauppa- ja lääketoimituksista.Yli 70-vuotiaat ja perussairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvat sekä koronan vuoksi karanteenissa olevat voivat tarvittaessa tilata kotiinsa lääketoimituksia ja kauppatavaroita puhelinnumerosta 015 888 9500 (arkisin klo 9-15) tai sähköpostitse naapuriapu@puumala.fi.
Lue tarkemmin täältä miten saat naapuriapua.

Lisäksi ohjeet on toimitettu yli 70-vuotiaille kirjepostitse.

Jos haluat lähteä rinkiin mukaan auttajaksi, niin lue ohjeet täältä.

TOIMINTOJA SULJETTU
Kansalaisopiston opetus, kirjasto, nuorisotilat ja sisäliikuntapaikat on suljettu ainakin 31.5. asti. Kirjastojen uloslainaus mahdollistetaan todennäköisesti ennen tätä.

Kunnantalo ja asiointipiste palvelee arkisin klo 9-15, mutta suosittelemme asioimaan ensisijaisesti verkossa, puhelimitse tai sähköpostitse.

Asiointiliikenne on keskeytetty 18.3. alkaen.

Valtioneuvosto on päättänyt rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Lisäksi valtioneuvosto on päättänyt kieltää vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä sekä ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa, pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Valtioneuvosto on avannut puhelinneuvontapalvelun, numerossa annetaan yleistä ohjausta koronaviruksesta.
Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta 0295 535 535

 

KORONAVIRUKSEN LEVIÄMINEN ETELÄ-SAVOSSA

Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Vältä sairaana ollessasi vanhusten tai sairaiden tapaamista: heille koronavirus kuten myös kausi-influenssa ovat muita vaarallisempia.

Lisätietoja:

kunnanjohtaja Matias Hilden, puh. 050 375 8541, matias.hilden@puumala.fi
peruskoulun rehtori Anni Riikka Leskinen, puh. 050 409 7506, anniriikka.leskinen@puumala.fi
päiväkodin johtaja Pirkko Nousiainen, puh. 050 466 5071, pirkko.nousiainen@puumala.fi

ESSOTE:n OHJEISTUKSIA KANSALAISILLE:

Viranomaiset pyrkivät ohjeistuksilla ja määräyksillä hidastamaan viruksen leviämistä terveydenhuollon toimintakyvyn takaamiseksi. Essoten ohjeistuksia alueen asukkaille:

– Vältä turhia sosiaalisia kontakteja ja kokoontumisia. Rajoita riskiryhmiin kuuluvien tapaamiset minimiin. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, esim. diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

– Pandemiatyöryhmä on kieltänyt (13.3.) vierailut Essoten alueen vanhus- ja vammaispalvelujen palvelutaloihin. Kielto astui voimaan välittömästi.

– Sairasta lievät hengitystieinfektion oireet kotona. Pysyttele kotona kunnes oireet ovat hävinneet. Katso tarkemmat ohjeistukset THL:n sivuilta.

– Ota yhteyttä terveydenhuoltoon flunssaoireiden johdosta vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee.

– Ennen terveyspalveluihin hakeutumista, ota aina ensin yhteyttä puhelimitse 116 117.

– Peru kiireetön hammashoitoaikasi, jos sinulla on lieviäkin flunssaoireita tai olet ollut lähikontaktissa koronavirusinfektioon sairastuneeseen.

– Pese kädet huolellisesti.

– Yski tai aivasta nenäliinaan tai hihan yläosaan.

– Essote testaa virusepäilyjä ainoastaan kansallisen ohjeistuksen mukaisesti vain sairaalahoitoa tarvitsevilta potilailta. Essote ei testaa oireettomia tai lieviä oireita saaneita. Lievästi oireilevien tulee sairastaa kotona.

– Noudata työnantajasi ohjeistusta työhön ja poissaoloihin liittyen.

– Ohjeistukset voivat muuttua nopeasti. Luotettavaa tietoa saat THL:n sivustolta ja Essoten nettisivuilta.

Yleistä tietoa koronaviruksesta voi kysyä valtakunnallisesta numerosta 0295 535 535. Neuvonta on alkuvaiheessa tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

 

Tyypilliset koronaoireet ovat yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja pääsärky.

OHJEITA VARHAISKASVATUKSEEN JA PERUSOPETUKSEEN

  • Sairaana ei tulla kouluun tai päivähoitoon. Mikäli oireita ilmenee kesken päivän, tulee siirtyä kotiin viivyttelemättä. Kuljettamisesta vastaa huoltaja.
  • Tiedotus huoltajille toteutetaan ensisijaisesti Wilman kautta.

 

 

koronaviruksen oireet, sisältö löytyy tekstistä.

Lisätietoja viruksesta THL:n sivuilta