Näin käytät kasvomaskia oikein

6 lokakuun, 2020

Jos epäilet koronavirustartuntaa ja sinulla ilmenee ylähengitystieoireita tai vatsaoireita tee alla oleva Omaolon oirearviotesti. Testi ohjaa herkästi ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, soita silloin 116 117 sieltä saat ohjeet miten tulee toimia.

Testaa itsesi täällä OMAOLO oirearvio koronaviruksesta

 

ESSOTE suosittaa kasvomaskin käyttöä,

  • joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää, erityisesti ruuhkavuoroilla linja-autoissa ja junissa
  • kun olet matkalla koronavirustestiin tai pois sieltä: suojaa muita ihmisiä tartunnalta nenä-suusuojainta (maskia) käyttämällä matkalla koronatestiin ja sieltä pois sekä testitulosta odotellessasi
  • kun palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, esimerkiksi akuuttiin terveysasiaan liittyvä matka.

Essote suosittelee käyttämään maskia tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on vaikeaa:

-Tällaisia tilanteita voivat olla laajat yleisötapahtumat joissa turvavälien pitäminen on vaikeaa kuten urheilutapahtumat, messut ja musiikkitilaisuudet.

– Joukkotapahtumissa suositellaan tapahtumapaikalla oleville järjestävän tahon edustajille/myyntipisteiden henkilöstölle kasvon peittävän visiirin tai suojamaskin käyttöä.

Lue myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositus kasvomaskien käytöstä.

ESSOTE:n sosiaalipalvelut jakavat kasvomaskeja vähävaraisille. Lue lisää täältä: