Puumalan kunnanvaltuuston julkilausuma: Kaivostoiminta liian suuri uhka Saimaan matkailuelinkeinolle sekä luonto- ja virkistysarvoille

22 kesäkuun, 2020

Puumalan kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 22.6.2020 seuraavan julkilausuman:

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES on 4.6.2020 hyväksynyt malminetsinnän varausilmoituksen Partalansaarelle, Puumalan ja Sulkavan kuntien alueella. Alueelta on mahdollisesti määrä etsiä grafiittia.

Puumalan kunta on vuonna 2019 allekirjoittanut Järvi-Suomen peruskirjan ja sitoutunut turvaamaan alueen puhtauden, monimuotoisuuden ja elinvoimaisuuden myös tuleville sukupolville. Saimaa, rauha ja puhtaus ovat Puumalan menestyksen ja strategian avaintekijöitä, ja tämä vahvuus on korostunut menneenä poikkeuksellisena keväänä. 

Kaivostoiminnasta aiheutuvat vesistö-, ilmanlaatu- ja meluvaikutukset eivät ole yhteensovitettavissa alueelle, jossa on runsaasti hajallaan olevaa loma- ja vakituista asumista sekä siihen tukeutuvaa matkailutoimintaa.

Vaikka varausilmoitus tai malminetsintä eivät itsessään tarkoita vielä kaivostoiminnan käynnistymistä tai edes suunnittelemista, niin Puumalan kunta toteaa jo nyt, että se suhtautuu kaivostoimintaan ja sen aiheuttamiin ympäristöriskeihin erittäin kriittisesti ja tulee omassa toiminnassaan puolustamaan kansalaisille perustuslain 20 § turvattua oikeutta terveeseen elinympäristöön.

Lisätietoja: Valtuuston puheenjohtaja Unto Pasanen, puh. 040 834 7340, kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Kautonen, puh. 0500 441 878, kunnanjohtaja Matias Hilden, puh. 050 375 8541. Sähköpostit etunimi.sukunimi@puumala.fi