Saimaalla käynnistyy uuden matkailualueen rakentuminen: Pistohiekan ensimmäinen maanvuokrasopimus tuo Puumalaan lisää majoitustiloja ja järvikylpylän

2 syyskuun, 2020

Saimaalla käynnistyy uuden matkailualueen rakentuminen: Pistohiekan ensimmäinen maanvuokrasopimus tuo Puumalaan lisää majoitustiloja ja järvikylpylän

Pistohiekan rannat tuovat monelle 1970-luvun nuorelle runsaasti muistoja mieleen. Takavuosien huippusuosittu leirintäalue on viettänyt viime vuosikymmenet hiljaiseloa, vaikkakin kesäisin rannat ovat täyttyneet asuntoautoista, uimareista ja tanssilava sekä läheinen kahvila ovat pysyneet toiminnassa.

Nyt alueelle on kuitenkin vuosikymmenien jälkeen nousemassa uutta matkailutoimintaa. Puumalan kunta on vuokraamassa alueelta kolme korttelia matkailurakentamiseen. Investorina ja yrittäjänä alueelle on tulossa mikkeliläislähtöinen Tomi Närhinen, joka työskentelee tällä hetkellä Säästöpankkiliiton toimitusjohtajana. Aiemmin Närhinen on toiminut mm. peliyhtiö Rovion talousjohtajana ja Nordean talousjohtajana. Matkailuala on Närhiselle uusi aluevaltaus.

Lähivuosina Pistohiekalle on määrä rakentaa järvikylpylä, missä on mahdollisuus saunoa, uida, nauttia hyvästä ruoasta ja viihtyä rannalla. Saunan ohella ensi vaiheessa rakennetaan mukavuuksilla varustettuja majoitustiloja, jotka houkuttelevat luontomatkailijoita, pyöräilijöitä ja melojia paikalle.

Tärkeimpinä suunnitteluperiaatteina on Pistohiekan luontoarvojen korostaminen, vuonna 2019 valmistuneen konseptisuunnitelman toteuttaminen ja alueen yhtenäisyyden säilyttäminen. Myös karavaanarit ovat tulevaisuudessakin tervetulleita nauttimaan Pistohiekan maisemista ja palveluista heille osoitettavilla alueilla.

”Toivon, että Pistohiekasta tulee valovoimainen matkailun keskus, mikä luontoarvojen lisäksi herättää kiinnostusta hyvällä arkkitehtuurilla, monipuolisilla palveluilla ja yhtenäisellä ilmeellä.” Tomi Närhinen toteaa. Odotan todella innokkaasti, että aluetta päästään rakentamaan ja että sinne tulee paljon uusia matkailijoita. Puumalan kunta on tehnyt erittäin hyvää ja pitkäjänteistä työtä matkailun edistämisessä. ”

 

Kunta varautuu alueen kunnallistekniikan toteuttamiseen

Matkailutoiminnan käynnistyminen ja tonttien vuokraus tarkoittaa myös sitä, että Puumalan kunta varautuu toteuttamaan vuonna 2017 hyväksytyn asemakaavan mukaista kunnallistekniikkaa alueelle. Alueelle on määrä rakentua kaavateitä n. 1,5 kilometrin verran, vesihuolto sekä venelaituri. Kaikkiaan 38 hehtaarin suuruisen kaava-alueen infraan tultaisiin investoimaan kunnan toimesta lähivuosina arviolta hieman vajaa miljoona euroa. Myös toinen maanomistaja Metsähallitus on jo sitoutunut osallistumaan infran toteuttamiseen vuonna 2017 solmitussa maankäyttösopimuksessa.

Kaava-alueella sijaitsee yhteensä 17 Puumalan kunnan omistamaa tonttia, joista Närhisen yritykselle ollaan vuokraamassa kolme. Metsähallituksen omistuksessa on yksi isompi kortteli, jossa on rakennusoikeutta 3000 kerrosneliömetriä. Infran rakentuminen mahdollistaa myös näiden alueiden käyttöönoton hyvin nopealla aikataululla.

”Pistohiekan maa-alueet ostettiin kunnalle vuonna 2004, ja tämän jälkeen alueelle on laadittu monenlaisia suunnitelmia eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Prosessit ovat pitkiä ja Närhisen kanssakin neuvottelut ja valmistelut ovat kestäneet jo lähes vuoden. Nyt voimme kuitenkin olla iloisia, että olemme löytäneet alueelle sellaisen päänavaajainvestorin, jolla on todella vahva talouselämän tuntemus, side alueeseen ja kuitenkin jalat maassa. Luonnollisesti jatkamme yhdessä Metsähallituksen kanssa työtä sen eteen, että lähivuosina alue tulee kehittymään entisestään ja sinne saadaan lisää matkailualan toimintaa ja toimijoita.” toteavat Puumalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Kautonen ja kunnanjohtaja Matias Hilden.

Puumalan kunnanvaltuuston on määrä käsitellä maanvuokrasopimusta ja infrasuunnitelmia syyskuun lopulla. Jos asiat etenevät suunnitellusti, niin majoitustoiminta voisi alueella käynnistyä jo vuonna 2021 ja järvikylpylä vuonna 2022.

Lisätietoja: Harri Kautonen puh. 0500 441 878, Matias Hilden puh. 050 375 8541