Veneilytutkimuksesta hyvät tulokset Puumalalle

3 marraskuun, 2021

Monien mielissä Puumala on Saimaan veneilyn sydän – eikä suotta!

Juuri julkistetun Saaristoasiainneuvottelukunnan Haaga-Helia ammattikorkeakoululla teettämän tutkimuksen mukaan Puumalassa on syytä tyytyväisyyteen. Tutkimus tarjoaa myös eväitä sataman edelleen kehittämiseksi, sillä raportin antia hyödynnetään sataman ja Kirkonkylän kehittämisen yleissuunnitelmassa, jota työstetään parhaillaan.

Venematkailijoille suunnattujen palvelujen saatavuutta pidettiin vertailupaikkakunnista (Hanko, Jyväskylä, Kotka, Parainen, Puumala, Savonlinna, Vaasa) parhaimpana juuri Puumalassa. Tutkimuksesta käyvät ilmi veneilijöiden kipeimmin kaipaamat palvelut, ja näitä on Puumalassa melko hyvin saatavilla. Vierassatamien kykyä vastata palvelukysyntään pidetään yleisesti kohtuullisena, ja parhaiten kysyntään vastaavat kyselyn mukaan Hanko ja Puumala.

Elinkeinoelämän näkökulmasta vierassatamien matkailumerkitys on tutkimuksen mukaan suuri, vierassataman matkailullinen merkitys koetaan kyselypaikkakunnista kaikkein tärkeimpänä Puumalassa. Erityisen huomionarvoista on se, että puumalalaisilla vastaajilla on eniten investointiaikeita. Puumalassa kasvua odotetaan varsinkin ulkopaikkakuntalaisten päiväveneilijöiden ryhmältä. Venematkailukautta olisi myös mahdollista jatkaa, sillä vastaajien mukaan Puumalassa kausi käsitetään saman mittaisena kuin Savonlinnassa, mutta näissä kahdessa hieman muita vertailupaikkakuntia lyhyempänä. Kokonaispistemäärä on Puumalan osalta kyselyn paras.

 

Tutustu tarkemmin tutkimukseen ja Puumala-lehden artikkeliin aiheesta:

https://www.haaga-helia.fi/sites/default/files/file/2021-10/veneilyn-talousvaikutusten-selvitys.pdf

https://puumalalehti.fi/2021/11/03/vierassatamat-vastaavat-parhaiten-kysyntaan-puumalassa-ja-hangossa/