Puumalan kylät

Hurissalon harrastajateatterin Hurina-kesäteatteri

Tervetuloa Puumalan kyliin! Ensimmäisenä esittäytyy Hurissalo.

Hurissalo on Suomen kolmanneksi suurin sisävesisaari. Hurissalossa on vakinaisia asukkaita noin 300 ja loma-asuntoja yli 700. Hurissalo rajautuu useisiin Saimaan selkiin: pohjoisessa Luonteriin, idässä Lietveteen, etelässä Ruokoveteen ja lännessä Louhiveteen. Osa Hurissalon saaresta kuuluu Mikkelin kaupunkiin. Hurissalon kylältä on Mikkeliin matkaa kantatie 62:sta pitkin 42 km, Imatralle 100 km, Anttolaan 17 km ja Puumalan keskustaan 33 km.

Hurissalo valittiin Etelä-Savon maakunnan vuoden kyläksi vuonna 2005. Hurissalo tunnetaan myös Sale-kyläkaupastaan, joka on valittu Suomen parhaimmaksi Saleksi useana vuonna. Kylässä on toiminut vuodesta 1995 alkaen harrastajateatteriryhmä, joka järjestää kesäteatterinäytöksiä HurissaloTalon, entisen koulun, pihamaalla.

Lähde ja lisätiedot: Hurissalon kylän verkkosivut https://www.hurissalo.fi/

Puumalan saaristotie

Puumalan Veskansan kylät

Puumalan Veskansan kylät sijaitsevat Puumalan eteläisessä saaristossa. Suurimmat saaret ovat Niinisaari, Liimattala, Lintusalo sekä äskettäin löydetty Haukansalo, jossa sijaitsee Luukkola.

Yli 20 km pitkä Puumalan saaristotie kiemurtelee 11 saaren läpi, ylittää Hätinvirran lossilla ja päättyy Lintusaloon. Syväväylät kulkevat molemmin puolin saaristoa. Lossin 20 minuutin tauot ovat joka päivä klo 9, 12, 17 ja 20.

Pyöräilijät ja motoristit pääsevät kesäisin jatkamaan matkaa Lintusalosta Saimaan länsirannalle tai sieltä Lintusaloon pyörälautta Norppa II:lla. Lisätietoja pyörälautasta löytyy tästä: Puumalan saaristoreitti.

Alueella, joka alkaa Kotkatsaaresta ja etenee Luukkolaan saaristoon Lintusalon perukoille asti on:

  • vakituisia asukkaita noin 200, talouksia noin 80
  • vapaa-ajan asukkaita yli 2000, vapaa-ajanasuntoja noin 800
  • vuokramökkejä yli 40
  • kyläläisten saunamökkejä

Lähde ja lisätiedot: Veskansan kylien verkkosivut  https://veskansankylat.fi

 

Ekelinsalmen pieni Linnavuori, Katosselkä

Lieviskä

Lieviskän pieni kylä sijaitsee Puumalan itälaidalla, rajautuen Rongonsalmen lossiin sekä Sulkavaan ja Ruokolahteen. Matkaa kuntakeskukseen on n. 42 km, lähimpään taajamaan, Lohilahteen n. 10 km ja Imatralle n. 55 km.
Sijainnista johtuen kylältä asioidaan pääsääntöisesti Lohilahden, Ruokolahden ja Imatran suuntaan.
Kylällä on 25 vakituista asukasta, vapaa-ajan asuntoja kylän alueella on n. 80, lisäksi muutamia vuokramökkejä. Asutus keskittyy Lieviskäntien tuntumaan, suurin osa kylän alueesta on asumatonta, osin erämaistakin aluetta, joka jatkuu asumattomana alueena myös Sulkavan ja Ruokolahden puolella.
Kylään kuuluu Puumalan suurin yksittäinen luonnonsuojelualue, Katosselkä. Kylän läpi kulkee Lieviskänjoelta tuleva Ruokolahden melontareitti ja 2023 avattava Puumalan ja Sulkavan yhteinen pyöräilyreitti.
Kylän keskellä sijaitseva Lieviskänkoski on Puumalan suurin vapaana virtaava koski. Kylällä sijaitsee myös Puumalan suurin kalanjalostaja, Kalakontti Saimaa Oy

 

Yhteystiedot:
Eine Kostiainen
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja
050 3362190

Lähde: Lieviskän kyläyhdistys ry
Kuva Ossi Kokki

 

Syrjäsalmi, Viljakansaari

Sepänkylä

Viljakansaari on Suomen kuudenneksi suurin sisävesisaari Puumalassa Saimaalla, Pihlajaveden alueella. Pituutta Viljakansaarella on noin 20 kilometriä ja pinta-alaa 115 km2. Viljakansaareen pääsee Leukoinsalmen yli kulkevaa Leukoin siltaa pitkin. Silta on avattu liikenteelle vuonna 1969, siihen saakka salmessa oli lossi. Viljakansaarelle pääsee myös Partalansaarelta Kietävälän lossilla tai Lieviskästä Rongonsalmen lossilla. Asukkaita Viljakansaarella on 135 ja vapaa-ajanasuntoja noin 180.

Viljakansaaressa on kolme kalliomaalauskohdetta: Syrjäsalmi, Maksasaarenselkä ja Sourunniemi. Näistä Syrjäsalmen kalliomaalaus on löydetty ensimmäisenä vuonna 1977. Maalaus on helposti saavutettava, sillä opasviitta ohjaa n. 300 m metsäpolulle suoraan Viljakansaarentieltä. Syrjäsalmen levikkeellä on myös Vihreän kullan kulttuuritien infotaulu.

Viljakansaarella toimii aktiivisesti mm. metsästysseuroja, Viljakansaaren maa- ja kotitalousseura sekä Viljakan virkeet. Viljakansaarella pääset tutustumaan myös golfin saloihin Puumala Golfin 9-väyläisellä kentällä. Saarella on myös aktiivista yritystoimintaa, mm. konepaja ja matkailuyrityksiä.

Yhteystiedot

Satu Valtonen
Video- ja valokuvaus Valtonen Ky
Peuramäentie 77
52200 Puumala

vivakuva@suursaimaa.com

Lähde Viljakan virkeet, kuva Tuula Vainikka

 

Ryhälä